Toepassingen
3D is tegenwoordig niet meer weg te denken in onze maatschappij. De meeste kennen de 3D animatiefilms en de realistische games die een feest zijn voor de ogen. Maar 3D wordt meer en meer in de industrie gebruikt om snel een virtueel beeld te geven aan een nieuw product. De nood om deze 3D beelden en constructies om te zetten in een solide object heerst al langer. Vele bedrijven gebruiken een 3D printer om aan snelle prototyping te doen. Andere gaan dan ook deze additieve productiemethode gaan gebruiken voor de productie van goederen. En in de toekomst zal het alleen maar sneller en beter worden. De technologie verbetert met rasse schreden, en wordt hierdoor sneller,
en kunnen er steeds meer materialen geprint worden.
Overal ter wereld wordt er geëxperimenteerd met 3D printen. Vele grote bedrijven dromen om hun productie in de toekomst gewoon te printen. Nasa wil ruimteschepen in de ruimte printen ipv ze stuk voor stuk naar boven te brengen. Het leger wil op elk schip een 3D printer om reservestukken ter plekke te kunnen produceren. Airbus heeft al dromen om een vliegtuig in 1 keer volledig te printen. In China en Frankrijk heeft men al huizen 'geprint'. Door lokale productie, zullen in de toekomst ook minder transporten nodig zijn, wat weer bijdraagt tot een kleinere ecologische voetafdruk.
​
De grote voordelen van 3D printen zijn dat het een additieve productiemanier is waarbij door materiaal toe te voegen een product opgebouwd wordt, en er zo dus weinig tot geen afval is. Waardoor productiekosten uiteindelijk omlaag gaan. Ook is het mogelijk complexere vormen te produceren.
Voor artiesten is 3D printen een makkelijke manier om hun ontwerpen snel tot leven te roepen.
Enige grote nadeel is dat de printkosten nog relatief hoog zijn.
​
De meeste mensen kennen ondertussen wel de 3D printers voor particulier gebruik; deze maken vaak gebruik van plastiek filament om te smelten en laag per laag op te bouwen. Grote professionele printers gaan eerder in UV gevoelige hars gaan printen, of rechtstreeks poeder verhitten en samen smelten. Deze laatste soorten bieden een groter printvolume en fijnere resolutie.
​
​